Ohjaajan sana


Käsillä oleva elokuva on hyvin henkilökohtaisista langoista lähtevä tarina - tulin Ouluun 5-vuotiaana vuonna 1948, lähdin sieltä koulun jälkeen vuonna 1961. Se on jännittävimpiä ja dynaamisimpia ajankohtia itsenäisen Suomen historiassa, ei vähiten jos sen johtolankoja yrittää koota lapsen ja varhaisnuoren muistikuvien perusteella.

Peter von Bagh


Peter von Bagh, miksi tämä elokuva, ja miksi juuri nyt?

-Ehkä tällaisen elokuvan voi tehdä vasta, kun ikää ja mietinnän tilaa on tarpeeksi. Olin varmaan puolen vuosisadan ajan työntänyt Oulun-muistojani peremmäksi, ehkä jopa vähätellyt niiden merkitystä. Sitten kerran pysähdyin miettimään ratkaisevia elokuvakokemuksiani Oulussa - mikä oli vieläkin jonkinlaista kokonaiskuvan väistöä. Miksen tekisi elokuvan niistä? Ja sitten yhtäkkiä olin keskellä laajempaa kuvaa jossa sukupolveni tarina ja oma tarinani kietoutuivat yhteen, elokuvateatterit ja elokuvat enää sivuosassa. Ja huomasin pettäneeni itseäni: ratkaisevassa ikävaiheessa juuri Oulussa kokemani asiat, tapaamani ihmiset, saamani vaikutteet olivatkin ratkaisseet elämäni kulun. Mitä en tietäisi vieläkään, ellen olisi saanut tehdä tätä elokuvaa.

 Mitä elokuva kertoo Suomen muutoksista?

-Sen voi joku muu sanoa puolueettomammin. Tällaiset painotukset tulivat ikään kuin itsestään. Oli tärkeää luoda pieniä kosketuksia joissa nykyaika kommentoi tuolloista aikaa - elokuvani keskeinen vuosikymmen on 1950-luku - ja päinvastoin, menneisyys ikään kuin kommentoi nykyaikaa. Suomi on nykyisyysuskonnon lumouksessa elävä maa jossa on olevinaan varaa heittää roskakoppaan oma historia, perinteet ja hienoja arkisia käytäntöjä jotka ovat olleet arvokkaita sukupolvien ajan. Katsomalla tarkkaan omaa ja ystävieni lapsena ja varhaisnuorena elämäämme 50-lukua sain huomata että vuosikymmen oli täynnä asioita ja inhimillisiä seikkoja joiden katoamista voi vain surra. Jotka voisivat saada meidät, jopa tästä nykyisestä tilastamme ponnistaen, vielä kerran elämään ihmisiksi.

-Väistämättä eräät elokuvan kosketukset näyttävät osuvan nykyaikaan, kuten lause "Nokiat tulevat ja menevät, mielisairaala jää" - se on tullut profeetallisemmaksi joka viikko siitä lähtien kun elokuva kantaesitettiin huhtikuussa Oulussa.

 Mistä löysit elokuvan nimen?

Elokuvan nimi oli ensimmäisiä seikkoja jotka tiesin varmasti kun aloitin, se oli minulle itsestäänselvyys ja ainoa oikea nimi. On ollut kiintoisaa huomata että eteläsuomalaiset eivät tunne sanaa 'Muisteja', kaikki oululaiset kylläkin. Enkä sitä selitä tässä, sitä varten täytyy käydä katsomassa elokuva.